Отново българско участие в Уърлд Прес Фото

Резултатите от Уърлд Прес Фото 2014 бяха обявени днес. Най-после българин отново е сред отличените в престижния световен конкурс за фотожурналистика. Фотографията на Анастас Търпанов на кайт скиор по витошки склон е на второ място в категорията за спортна фотография.

wemzkcl47qrkfuqtesid

Сред тазгодишните наградени снимки и фотоистории има и друга фотография от България. Тя е от бежанския лагер, който бе устроен миналата година в затворено училище в столичната промишлена зона „Военна рампа”. Автор е италианецът Алесандро Пенсо. Пълната серия снимки от бежанската криза у нас можете да разгледате в сайта му.

c7psbnh7nh2k05d5zc94

Снимката на годината е на Джон Станмайър, фотограф на сп. Нешънъл Джиографик. Кадърът, който видяхме и в българското издание през декември, показва африкански емигранти в Джибути на брега на Аденския залив, опитващи се да се свържат със сравнително евтината мобилна мрежа на Сомалия. Джибути е междинна спирка на африкански емигранти, идващи от държави като Сомалия, Етиопия и Еритрея, които искат да открият по-добър живот в Европа и Близкия изток.

vsgfxzqbmj9bdcdcmkvb

Отзивите за избора на журито са предимно положителни. Не може да не се отчете прекъсването на серията снимки на трагедии, която продължи три години (момичето с отрязания нос на Джоди Бийбър, майка придържаща зашеметения си от сълзотворен газ син в джамия в Йемен след уличен протест на Самюъл Аранда и убитите сирийски деца на Пол Хенсън, снимка, която предизвика скандали и с прекомерния си ретуш). Допуска се, че „виновник” за положителната промяна тази година е новият председател на журито Гари Найт, съосновател на агенция „Севън”.

Припомняме, че Анастас Търпанов е петият български фотограф с награда от Уърлд Прес Фото в 57-годишната история на конкурса. Преди него са Сава Бояджиев (1962), Стефан Тихов (1972), Димитър Дейнов (1974) и Ивайло Велев (2007). А през 1966-а година снимка на Румяна Бояджиева е използвана за плаката на конкурса.

Вашият коментар