Българските фотографи, които запечатаха 2021-ва: резултати от конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2021

Николай Дойчинов е фотограф на годината на конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2021. Фотоисторията му от интензивното отделение на болница „Лозенец”, в което лекари се грижат за пациенти с Covid-19, е отличена най-високо от журито. Фотографът на агенция „Франс-Прес” печели по точки и първото място в категория „Фотосерии” с тази и другата му история – за края на минния комплекс „Марица-изток”.

Най-добър млад фотожурналист за 2021 е Юлиан Тодоров, който е на 24 години и работи за агенция LAP.BG. Серията му със снимки от боксови срещи и единичните му спортни кадри събират най-много точки от журито. На второ място от младите фотожурналисти е 17-годишният Самуил Младенов за фоторепортажа му „Лицата в българските железници”. Фотоисторията „Последна част от пъзела” на Иво Томов, на 17 години, е на трето място. Младият фотожурналист документира ден от живота на учителката Даниела Виденов, която преподава на една единствена ученичка в сръбското село Драговита. Таня Анджелков завършва четвърти клас тази година и с това селското училище се закрива. 

Първото място в категория „Единични снимки” се поделя между Любомир Асенов от LAP.BG и Денис Бучел, свободнопрактикуващ фотограф и графичен дизайнер. Една от най-популярните фотографии у нас от изминалата година – просълзената състезателка по спортна стрелба Антоанета Костадинова на почетната стълбица на олимпийските игри в Токио – е снимката на Любомир Асенов, която му носи първото място. А кадърът на Денис Бучел със сходен брой точки е уличен портрет, заснет в непринудената черно-бяла стилистика на автора, познат от предишни издания на конкурса. 

В черно-бяло е и фотоисторията „Душата на рибаря”, която носи второ място в категория „Фотосерии” на Елена Ангелова, фотограф на свободна практика. В нея авторката документира всекидневието на рибари от Ахтопол, Каварна и Балчик с поетично-репортажен подход. Владимир Шоков от БТА печели второ място в категорията за единични снимки с фотографията си на поляна осеяна с шарени хора за юбилейното издание на „София джаз”.


Любомир Асенов (LAP.BG) е отличен и в категорията „Фотосерии” с призово място за серията му от петте мача на Ивет Горанова на Олимпийските игри в Токио. Третото място заема и поредицата, заснета на източногермански фотофилм, на Стефан Каменов, фотограф на свободна практика, от подготовката за сцената на актрисата и режисьор Анна-Валерия Гостанян. 

Трима автори се нареждат на трето място в категорията „Единични снимки”. Две от отличените фотографии са от село Рибново, а на третата авторът дотук вече има две награди. На трето място са Мирослав Момински, за фотографията му на пенсионери в село Рибново преди третите за годината парламентарни избори, Явор Мичев, за портрета му на Аго Абидим, също от Рибново, и Любомир Асенов, запечатал участието на плувеца Йосиф Миладинов на Токио 2020.

Най-често документираното събитие от изминалата година измежду постъпилите снимки е аварията на кораба „Вера Су” на скалите до местността „Яйлата”, но на никого от фотожурналисти точките не достигат за награда. А най-любимият район за българските фотографи, отново спрямо подадените снимки, се оказват Родопите.

Вашият коментар