Ретроспективна изложба на Тамаш Фенер

posted in: Новини | 0

 

 

DSC_5137
Ретроспективна изложба на Тамаш Фенер бе открита вчера в унгарския Дом на фотографията в Будапеща. „От 1952 до 2013” включва черно-бели портрети на популянни творци, учени и общественици от Европа от средата на миналия век до наши дни, които са заставали пред обектива на Тамаш Фенер. В една от залите е експонирана и серия пейзажи. Изложбата бе открита от Geza Komoroczy – уважаван унгарски египтолог и близък приятел на автора на фотографиите.

 

„Тази изложба е изключително ценна за мен и се радвам, че я показваме в Унгарския дом на фотографията”, сподели Оршоя Кьороши, директор на DSC_5118институцията-домакин и на новооткрития Център за съвременна фотография „Робърт Капа”. По думите й, от 3-4 години новата правителствена политика е да се инвестират изключително много средства в културата и особено във фотографията в Будапеща. „В момента се дават плашещо много пари за фотографията тук”, казва Петер Корниш. Петер Корниш е един от най-популярните унгарски фотографи (носител на награди от World Press Photo, Пулицър Мемориъл, един от учредителите на Sony Photo Awards), който бе дошъл на откриването на своя приятел. „Тамаш е един от най-големите фотографи на Унгария, и не само. Изложбата му тук е много специална за всички. Името Тамаш е важно у нас, не толкова заради наградите и признанието, които е получил през годиите, но заради активната му преподавателска дейност от десетилетия насам. Цели поколения са възпитани от него”, каза Петер Корниш и добави: DSC_5129„Тук, в галерията, е каймакът на културните среди в Будапеща”. Не можем да не отчетем отсъствието на каквато и да е суета у присъстващите; суета, толкова присъсща за много откривания у нас.

Домът на фотографията в Будапеща, сам по себе си, е произведение на изкуството. Изграден в стил ар деко в края на XIX век, той принадлежал на унгарския фотограф на имперския и кралския двор Май Мано. През 1996-та година къщата е обявена за културно наследство, реставрирана е, възстановено е студиото с дневна светлина, както и стеносписите на стените, които Май Мано е използвал за фонове, но от десетилетия са били скрити от тапети. Къщата става Дом на фотографията през 1998-ма. Запазен е малкият асансьор, който е пренасял между етажите фотографска химия и оборудване. По фасадата виждаме богати орнаменти, цветове и скулптури – DSC_5111агелчета с фотоапарати. Над терасата са изрисувани по стените 7-те музи на фотографията. В къщата има библиотека с 30 000 тома фотографска литература и албуми.

 

Тамаш Фенер е удостоен с най-високата унгарска държавна награда „Кошут”. Само три фотографи са носители на тази награда, като освен Тамаш Фенер, сред тях е и Петер Корниш, член на журито на „БГ Прес Фото 2013”.

 

 

 

Вашият коментар