Последен етап от журирането на Пресфото Унгария

DSC_5107Представители на фондация „БГ Прес Фото” гостуваха на третия, последен ден от журирането на Унгарския пресфото конкурс. 32-рото издание на националния конкурс се журира от Radu Sigheti – главен фотограф на Ройтерс, Румъния; Hannah Hess – главен фоторедактор на ЕПА, Германия, Stéphane Arnaud – заместник главен редактор на АФП, Париж, Pályi Zsófia и Máté Péter – фотожурналисти от Будапеща. Едва от три години има международно участие в журито. От по-отдавна прегледът и точкуването на снимките е отворено за всички – на място в залата на унгарската журнлиастическа асоциация или от същото място, но в интернет. По пример на конкурса Picture of the Year, екранът със снимките и историите, по които работят оценителите, и техните точки и коментари се предават на живо по интернет. Единствено скрит е последният етап, при който се избират победителите в категориите и специалните награди. Само за два часа в първия ден от журирането живото излъчване е било пускано 1200 пъти.

 

Освен големия интерес – в тазгодишното издание са участвали 305 автори с общо 9500 снимки (това говори, че работата със серии е силно застъпена в работата на унгарските фотографи) – конкурсът впечатлява с модерното си журиране. Историите и DSC_5183снимките се прожектират на бял екран и на два големи професионални монитора с отличния яркост и контраст. На отделни екрани, по-близо до журито, се изписват описанията към снимките. Оценителите дават своите оценки от таблети. Всичко това се осъществява от специално изработена за нуждите на конкурса софтуерна платформа и двама оператори, които ръководят работата и поддържат и променят софтуера в реално време и архивират снимките.

 

Унгарското пресфото има 13 категории. Всеки раздел има различни спонсори. Освен награди по категориите, присъждат се и няколко специални награди. Голямата награда се връчва за „изключително постижение” от Унгарската асоциация на журналистите и е в размер от 2000 евро. Другата голяма награда, на името на Андре Кертеш, се подкрепя от унгарското министерство на културата. Сред четирите други специални награди има и приз DSC_6890за фотограф, работещ извън Будапеща.
20 евро е таксата за участие, въведена преди няколко години. На въпроса ни дали това е оказало влияние върху степента на участие в конкурса, Тамаш Зигети, един от тримата организатори, отговори, че никой не обърнал особено внимание и не се сети за фотограф, който да е спрял да участва в унгарския пресфото конкурс поради такава причина. „Все пак, това е по-малко от цената на една снимка. Никой не се е замислял за таксата”, обясни Тамаш.

Официалното обявяване на наградените от тазгодишния конкурс ще е в четвъртък. Тогава и ние ще публикуваме селекцията от най-добрите снимки и истории на унгарците от 2013-та година. За първа година изложбата ще бъде експонирана в новооткрития Център за съвременна фотография „Робърт Капа” в Будапеща.

DSC_5219

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар