Действащи и награждавани фотографи журират БГ ПРЕС ФОТО 2021За тазгодишното издание на БГ ПРЕС ФОТО избрахме изцяло нов състав на журито. Съставът му е от млади български фотографи, които са и отличавани автори в предишни издания на конкурса. Запознайте се с тях:Огнян Стефанов
председател на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2021

Огнян Стефанов завършва Фотография в НАТФИЗ през 2007 г., но година по-рано той вече се е насочил в авиационната фотография. От 2008 г. е фотограф в авиационното списание „Клуб Криле“, а през 2010 г. става официален фотограф на българските Военновъздушни сили. Там му се разкриват нови възможности и започва значително надграждане в организиране и провеждане на фотосесии на летателни апарати и свързаните с тях хора и структури. От 2017 г. до днес е официален видеооператор на Президента на Република България, като през това време не изоставя авиацията и продължава да реализира фото и видео проекти в тази област. Работата на Стефанов е публикувана в много авиационни списания по целия свят, тематични книги и календари и други видове медии.


Александър Николов
член на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2021

Фотография: Петър Ванев

Александър Николов е фотограф и автор на мултимедийната документална история “Последният дар на човека”. Завършил е “Фотожурналистика” в University of the Arts London. Стипендиант е на Кралското фотографско общество на Обединеното кралство и е носител на наградите “Журналист на годината” 2021 на БХК, “Сайт на годината” 2021, BG Press Photo и др.


(Фотография: Петър Ванев)
Денислав Стойчев
член на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2021

Денислав Стойчев е документален фотограф, работещ по проекти за младежите в България, живота в селските райони, обществения транспорт, доброволчеството, посткомунизма и православието. Щатен фотожурналист на в-к „Труд” до февруари 2020 г., а в момента е свободно практикуващ. Фотоисториите и текстовете му са публикувани в над 30 национални и международни медии, включително National Geographic, The Guardian, Al Jazeera и The Wall Street Journal. Участвал е в майсторски класове по фотография в Ню Йорк, София, Белград и Бурса. Автор на 8 индивидуални изложби. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет.


(Фотография: Михаела Аройо)
Димитри Стефанов
член на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2021

Димитри Стефанов е документален фотограф. Роден е през 1987 г. в Плевен, България. На 13-годишна възраст емигрира със семейството си в Мадрид, Испания. Живее там повече от 15 години. През 2009 г. завършва Centro Internacional de Fotografia y Cine (Meждународен център за фотография и кино), Мадрид, с магистърска степен по документална фотография и фотожурналистика, където получава и награда за „Талант на годината“ и организира първата си самостоятелна изложба “Not About Football“. През 2009 г. Димитри получава стипендия „Fotoperiodismo Albarracin“ , организирана от Гервасио Санчес, а негови творби се появяват в много водещи международни и местни списания. Година по-късно той прави още една самостоятелна изложба „No Country“ в рамките на Международния фестивал на фотографията, България. През годините работи по дългосрочни проекти, като се фокусира върху социални въпроси и проблеми, засягащи средната класа и други аспекти на живота в България. Във връзка с това е живял със затворници и наркомани, като е снимал техния живот. Затова през 2011 г. е номиниран и избран за „Един от 12-те най-големи таланти на годината“ от „Joop Swart Masterclass“, World Press Photo. През 2012 г. той е избран и за финалист в конкурса „Снимка на годината“ (Picture of the Year International), Emerging Vision Incentive, САЩ, и „Топ 10 фотографи“ от Pikto Award, Канада. Същата година е включен и в списък за наградата Leica Oscar Barnack Newcomer Award. Участвал е в няколко групови изложби във Франция, Бразилия и Испания. През 2020 г. Димитър Стефанов създава BECA Before Creating Academy – фотографско училище, което предлага разнообразие от качествени образователни възможности за начинаещите фотографи в България.

(Фотография: Александър Карчински)
Христо Русев
член на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2021

Христо Русев в български фотожурналист на 27 години, от Свиленград, като 14 от тях се занимава с репортажна фотография. През последните шест години е правил фоторепортажи в повече от 27 страни, а негови снимки са поместени в изданията: The New York Times, The Guardian, The Times, Washington Post, Wall Street Journal, BBC, CNN и други. В момента работи като независим фоторепортер за Getty Images, като кореспондент за България. В три поредни години e печелил наградата за „Най-добър млад български фотожурналист“, както и първо място в категорията за Международна фотожурналистика и специална награда за “Хуманистична фотография” на Фондация БГ Прес Фото. През 2021 бе официален фотограф на Международния Валутен Фонд по време на срещата на Г7. Престижното издание „Business Insider” нарежда негова снимка сред най-въздействащите 30 снимки в света през 2020 година. През 2020 и 2018 печели почетна награда от фотографските награди на Париж. През 2019 бе избран да участва в мастър класа на агенция NOOR заедно с 15 от най-добрите млади фотожурналисти на Балканите. Негова снимка бе поместена в класация на CNN за 100-те най-добри травъл фотографии за 2019-та година. През 2017 година негова снимка бе една от творбите получили най-висок зрителски интерес в конкурс на световната агенция Magnum. Посланик на EUIPO и Ideas Powered. Има издадени 2 авторски документални фото книги, като втората е за живота зад сцена на световноизвестния цигулар Васко Василев.
Очаквайте скоро резултатите от журирането на БГ ПРЕС ФОТО 2021!

Вашият коментар