Иван Григоров представя своя „социалистически сюрреализъм“ в изложбата „Поглед във времето“

„Социалистически сюрреализъм“ в 100 фотографии от 80-те и 90-те години на XX век се откриват в изложба този петък. Автор е известният български фотожурналист Иван Григоров. Мястото е Клуб на фоторепортера (подлез на Министерски съвет), датата 10 ноември, а часът на откриването е 18:30.

Иван Григоров е сред неколцината българи, включени като значими автори в енциклопедията „История на Европейската фотография 1970-2000“, издадена от  Европейска къща на фотографията в Братислава през 2016 г. Той е отличаван с награди за фотография от времето на социализма до днешни дни, участник е в журитата на конкурсите за репортажна фотография „БГ прес фото“, активен фотожурналист. Творческата история на навършилия наскоро 70 години автор е свързана с легендарния вестник „Поглед“, който е от най-търсените и с многохилядни тиражи вестници от времето на социализма.

Изложбата „Поглед във времето“ е част от събитията по случай 15 години конкурс за българска фотожурналистика „БГ прес фото“ и се осъществява със съдействието на Столична община и „Фото Свят“.

 

Фотографиите на Григоров са с неочаквано съдържание. В тях често се съдържа виц или тънка ирония, смешен контрапункт или някаква абсурдна на пръв поглед случка, създадена сякаш специално за неговата камера и повече несъществуваща във времето. Гледайки стоте снимки от изложбата зрителят вижда такива необичайни картини, които могат да бъдат формулирани като нов, несъществуващ до сега, фотографски стил – „социалистически сюрреализъм“.

Освен забавните, абсурдни и  смешни моменти, уловени от камерата на Григоров, зрителят може да се наслади на класически портрети на обичани актьори, писатели, музиканти и художници. Талантът на Иван Григоров обхваща фотодокументалистика на кинопродукции, единични снимки от улицата,  разширен репортаж, политика, пътепис и портрет.

Цветан Томчев

Иван Григоров, Поглед във времето – фотоизложба
линк към събитието във Фейсбук

 

Вашият коментар