БГ ПРЕС ФОТО 2016 – изложба на открито

 

Общо 242 фотографии в репортажи, фотоесета, документални истории и единични снимки са представени в изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2016. Най-доброто от българската фотожурналистика тази година се разгръща пред VIVACOM Art Hall (София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 1). Откриването и церемонията по награждаване на победителите в конкурса са на 5-и септември от 19:00 часа.

Нова голяма награда за хуманистична фотография започва да се присъжда от тази година. Тя е на името на изключителния български фотограф ШАВАРШ АРТИН (1948-2005). Цел за следващите издания на конкурса е Специалната наградата да включва и значимо парично финансиране за автора за продължаване на работата по отличения проект.

В юбилейното си 15-о издание конкурсът БГ ПРЕС ФОТО продължава да отличава най-значимите образи и истории на българските фотожурналисти, да насърчава новите подходи и изразни средства, разширяването на възможностите на фотографията за провеждане на послания. Основна мисия на едноименната фондация е и да поощрява обещаващите и талантливи нови (които предимно са млади, но не винаги) автори, затова тази година освен традиционната Специална награда за най-добър млад фотожурналист, има и специално отличие за най-добър дебютант в конкурса.

Както всяка година, журито на конкурса е международно. Съставът на журито на БГ ПРЕС ФОТО 2016 е:
Тамаш Пацай – унгарски документален фотограф и редактор на списание;
Дийн Кокс – американски фотожурналист, базиран в Швеция и Хонг Конг;
Звездан Манчич – фотограф и куратор, председател на белградския Център за развитие на фотографията;
Валентина Петрова – български фотожурналист, кореспондент на Асошиейтед прес;
Милан Христев – легендарен български фотодокументалист.

Изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2016 се осъществява с изключителната подкрепа на VIVACOM. Предметните награди, с парична стойност над 4000 лева, са осигурени от партньорите на инициативата – НИКОН България, луксозни часовници ДЖУЛИАНИ, VIVACOM, памет карти Lexar.

Благой Кирилов, Георги Кожухаров, Христо Русев

автори на снимките:
Георги Палейков (корица)
Благой Кирилов (снимки горен ред)
Георги Кожухаров (долу вляво)
Христо Русев (долу вдясно)

Вашият коментар