История за изчезващото изкуство на пантомимата спечели голямата награда на „БГ Прес Фото 2018“

ВИЖТЕ НОМИНИРАНИТЕ СНИМКИ ТУК

Христо Русев получи Наградата за хуманистична фотография от конкурса „БГ Прес Фото 2018”. 24-годишният фотограф си е поставил за мисия да върне популярността на позабравеното изкуство на пантомимата, като четири години е документирал живота на Герасим Дишлиев – Геро, ученик на легендарния Марсел Марсо. Черно-белите експресивни кадри от Париж и Свиленград, откъдето са и Геро, и Христо Русев, бяха публикувани и като фотокнига в края на миналата година.

Авторът получи 128-гигабайтова памет карта, предоставена от Nikon България, за да не изпуска никога кадър, и ваучер за гориво на стойност 100 лева от бензиностанции Petrol – за да може да пътува и документира свободно. Специалната награда, която е на името на големия артист на репортажната камера Шаварш Артин (1948-2005), се присъжда за 3-та година в най-дълго съществуващия конкурс за българска фотожурналистика. Предишни носители са Красимира Василева за историята за Любчо, отглеждан от баба си и дядо си, и Свилен Начев за серията от бившия концлагер на остров Персин.

Георги Кожухаров, който заедно с Христо Русев са може би най-активните млади български фоторепортери, е носител на две първи отличия от 17-ото издание на конкурса. Проектът му за връзката на местните с природата, за който той пропътува почти цялото западно крайбрежие на Северна и Южна Америка, печели първа награда в категорията „Фотожурналистика от чужбина – серии”.

Георги Кожухаров е носител и на наградата за видеожурналистика за филма „Дневниците на Роджава”, създаден в тандем с Георги Тотев, за последния бастион на Ислямска държава. Двамата и в момента работят по филм на остров край Йемен. Затова и той ще вземе по-късно наградите си от конкурса – колекционерски комплект от значки лимитирана серия по случай 100-годишнината на Никон и карта за 100 лева гориво от бензиностанции „Петрол”. Председателят на фондация „БГ Прес Фото”, Цветан Томчев, обяви, че Георги Кожухаров без съмнение е най-добрият български фотограф от военни и критични зони и спокойно може да се нарече „българският Джеймс Нахтуей”.

Първо място в категория „Фотожурналистика от България – серии” се поделя между фотографите Венцислав Лалев и Свилен Начев, които, по думите на Цветан Томчев, внасят малка революция в българската фотография заради нетрадиционния им визуален подход и работата им в колектив с други стрийт фотографи от страната и Балканите. Георги Палейков от „Булфото” печели наградата в категорията за единични снимки от България с фотографията си на мъже със знаме изкачващи връх Шипка по залез.

Тримата получиха ваучери за гориво на стойност 100 лева от „Петрол”. Първото място в категорията за единични кадри от чужбина отива при Огнян Стефанов за негова нощна фотография от Газикьой, Турция. Тъй като неговата специалност са авиационните снимки, Nikon България му подари бинокъл Nikon, за да обследва висините. Огнян Стефанов е и на второ място в категорията „Видеожурналистика” за спиращо дъха видео от кабините на изтребителите на Военновъздушните сили.

Специална награда за социална фотография отива при Николай Желязков. Вторите места в категориите за фотосерии и единични снимки от България са за Красимира Василева и Мехмед Азиз (Българска телеграфна агенция). Всички отличени от конкурса получиха грамоти и карти за отстъпка при зареждане от бензиностанции „Петрол”. Наградите връчиха Лилия Йотова и Евгени Димитров от Асоциацията на професионалните фотографи, както и Ивайло Ваньов от Nikon България. Както е традиция за „БГ Прес Фото”, журито на конкурса е съставено от чуждестранни фотографи, куратори и редактори. За това издание те са Звездан Манчич от „Център за развитие на фотографията“ в Белград, Тамаш Сегети от „Унгарско Прес Фото“, Будапеща и Василий Прудников от Москва – организатор на „Русс Прес Фото”.

Следващите издания на „БГ Прес Фото” ще се организират в тясно партньорство с Асоциацията на професионалните фотографи. Припомняме, че конкурсът се провежда от 2002 година и е по идея на Цветан Томчев. През 2006 година фондация „БГ Прес Фото” става двигател на конкурса, както и на много други фотографски изложби, семинари, майсторски класове, менторства, издателски и законодателни инициативи.

  

 

 

 

 

Вашият коментар