Победителите на БГ ПРЕС ФОТО 2016

 

DSS_1270

Затрогващото фотоесе на Красимира Василева за живота на 14-годишния Любчо ѝ донесе Специалната награда за хуманистична фотография от конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2016. Христо Русев за втора поредна година е носител на приза за най-добър млад фотожурналист заради фоторепортажите си от горещи точки в Европа.

Общо 242 фотографии са представени в изложбата на конкурса БГ ПРЕС ФОТО 2016, който е най-старият и, в момента, единствен конкурс за фотожурналистика у нас. Най-доброто от българската фотожурналистика тази година се разгръща на открито пред VIVACOM Art Hall (София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 1, Телефонната палата) от 5-и до 18-и септември. Откриването на изложбата се превърна в своеобразен празник с посетителите от всякакви възрасти, изпълнили пространството, разглеждайки 28-те пана с фотографии.

На церемонията по награждаване присъства героят на най-високо отличената фотоистория – Любчо. Симпатичното момче, приковано към количка заради детска церебрална парализа, сияеше от вниманието, което получи от присъстващите на изложбата. Авторката на историята за неговото тежко всекидневие, Красимира Василева, сподели, че е щастлива не от наградата, а от възможността да се говори повече за невидимите деца на България. Тя не присъства на откриването на изложбата, но Любчо обеща да ѝ предаде наградите – статуетка и огледално-рефлексен апарат Nikon D3300 от Nikon България.

krasimira_vasileva_pyrvo_myasto_i_specialna_nagrada_02 krasimira_vasileva_pyrvo_myasto_i_specialna_nagrada_06

Красимира Василева, която не е професионален фотограф, си поставя за цел да насочи общественото внимание към нерешими теми в нашето общество през призмата на индивидуалната история. Едната от тях е капанът на социалната периферия, в която съществуват децата с увреждания. Другата са пътно-транспортните произшествия и липсата на адекватни наказания за отговорните за тях. Именно поради катастрофа през 2002 година родителите на Любчо (Любомир Еленков) загиват, а само той се спасява. Изваден със закъснение от корема на майка му, се ражда с увреждане.

georgi_paleykov_01

 

Първо място за фоторепортаж от България печели Георги Палейков от агенция „Булфото“ за снимките си на футболни запалянковци и димни завеси. Неговата награда е луксозен часовник Certina на стойност 1300 лева, осигурен от верига магазини Julliany.

 

 

21-годишният фотограф Христо Русев е на първо място в категорията „Фоторепортажи от чужбина“ с историята си за бежанската криза в Одрин. Наградата му е смартфон Samsung Galaxy J3, предоставен от VIVACOM. Сред отличените му фотосерии са и тези от Куманово, Македония, Париж след терористичния атентат в зала „Батаклан“ и брюкселската метростанция „Маалбек“.

 

 

hristo_rusev_01 hristo_rusev_06

 

 

 

 

georgi_georgiev

 

 

В категорията за единични снимки от чужбина най-високо отличената фотография е тази на Георги Георгиев, който документирал прибирането на камили след паша из пустинята Раджастан, Индия. Нуждата да носи памети при следващи пътувания отпада, защото за награда получи карта Lexar с впечатляващия капацитет от 256 гигабайта.

 

Двама автори си поделят първото място в категория „Фотожурналистика от България – единични снимки„. Това са Денис Бучел, с необичайна снимка от подлеза на Софийския университет, и Виктор Троянов, заснел почиващи хора в камион край град Априлци.

denis_buchel viktor_troyanov

Освен наградите, бяха раздадени също плакети и тениски. Авторите, класирани на второ и трето място по категории, получиха почетни грамоти, а 23-годишният Благой Кирилов бе удостоен с плакет за Отличен дебют в конкурса за документалните си фотоистории от бежанския лагер в Идомени.

 

 

 

blagoy_kirilov_10 blagoy_kirilov_05

Мигрантската криза е темата, която доминира сред отличените творби в конкурса. Фотографите са се концентрирали върху децата бежанци и за документиране на техните лица и трудния им път към Европа са пътували до лагери в България, Турция, Гърция и Македония. Замиращите села у нас и всекидневието на хората там са също често срещан сюжет в изложбата.

 

В юбилейното си 15-о издание конкурсът БГ ПРЕС ФОТО продължава да отличава най-значимите образи и истории на българските фотожурналисти, да насърчава новите подходи и изразни средства, разширяването на възможностите на фотографията за провеждане на послания. Основна мисия на едноименната фондация е и да поощрява обещаващите и талантливи нови (които предимно са млади, но не винаги) автори. По традиция, кандидатстващите снимки се оценяват от международно жури от признати професионалисти фотографи, фоторедактори, куратори и издатели.

 

Специалната награда за хуманистична фотография започва да се присъжда от тази година. Тя е на името на изключителния български фотограф ШАВАРШ АРТИН (1948-2005). Цел за следващите издания на конкурса е Специалната награда да включва и значимо парично финансиране за автора за продължаване на работата по отличения проект.

DSS_1028 DSS_1072DSS_1048 DSS_1059
DSS_1084
DSS_1197 DSS_1203

DSS_1303
DSS_1260DSS_1226 DSS_1283
DSS_1318 DSS_1352
DSS_1330 DSS_1346 DSS_1362 DSS_1378

 

 

 

Вашият коментар