БГ ПРЕС ФОТО 2015 – Регламент за участие

bg press photo contest 2015 logo

Уважаеми колеги и приятели на БГ ПРЕС ФОТО,

За втора поредна година националният конкурс за българска фотожурналистика ще се проведе през втората половина на септември, в рамките на СОФИЯ ФОТО ФЕСТ.

Представяме ви регламента за участие в БГ ПРЕС ФОТО 2015:

– Конкурсът БГ ПРЕС ФОТО е насочен основно към фоторепортерите от печатни издания, онлайн медии, към фотодокументалисти и свободно практикуващи фотографи. Нашата цел е да показваме в снимки важното за България през изтеклата година, да отличаваме талантите, да съхраняваме за бъдещето образи, събития и имена на творци.

– Изпратените снимки, репортажи и фотоесета трябва да са от следните сфери: политика, социални теми, портрет, спорт, природа и околна среда, наука, изкуства, празници и традиции, всекидневие, бедствия, природни катаклизми и военни конфликти.

– Категориите за участие в БГ ПРЕС ФОТО 2015 са три:
(1) Фотожурналистика от България
(2) Фотожурналистика от чужбина
(3) Видеожурналистика

– Всеки участник може да изпрати:
до десет единични снимки общо за първа и втора категория;
до три репортажа (до 12 кадъра всеки) за първа и втора категория;
до три фотоесета (до 12 кадъра всеки) за първа и втора категория;
до три мултимедийни (видео) материала с времетраене от 1 до 10 минути.

– Кадрите трябва да заснети в периода 1 ЯНУАРИ 2014 – 31 АПРИЛ 2015. Фотоесетата и видеотворбите може да съдържат кадри от по-ранен период, но основната част от тях трябва да е заснета в посочения период.

– Позволени са обработки, които не водят до манипулация на изображението,и са традиционно допустими във фотожурналистиката – отсечки, нива и криви, замъгляване, изостряне, зонови затъмнения и просветляване;

– Категориите за участие на всяка от снимките и сериите да са описани в отделен файл заедно с обяснителен текст и имената на автора и медията. Към текста да се добави и възраст за авторите до 23 години включително;

– За улеснение на екипа по приемане на снимките, участниците да изпращат материалите си в .ZIP или .RAR архив, прикачен към мейла или качен на файлсървър (например wetransfer.com, tranz.it, dox.bg).

– Изпращането на снимки за конкурса означава, че участниците дават съгласието си снимките им да бъдат използвани в рекламни материали, прессъобщения и каталози с цел популяризиране на конкурса. Името на автора ще се споменава заедно с творбата му.

– Журито има правото да редактира сериите с цел по-доброто им представяне на изложбата.

 

В журито на БГ ПРЕС ФОТО участват утвърдени български и световноизвестни фотожурналисти и редактори, чиито имена ще бъдат обявени през м. август. Журирането ще се проведе в края на август 2015 г.

Наградите тази година са:
Първо място в категория „Фотожурналистика от България“;
Първо място в категория „Фотожурналистика от чужбина“;
Първо място в категория „Видеожурналистика“;
Награда за най-добър млад фотограф;
Грамоти за участниците на второ и трето място в категориите.

 

Наградите са специални плакети и грамоти, ваучери от ФОТОСИНТЕЗИС принт център, ОДЕСОС КОЛОР фото принт център и часовници от магазини „Джулиани“.

 

Моля, изпращайте вашите материали за участие на bgpressphoto@gmail.com до 15. АВГУСТ 2015 (включително).
Успех!

Вашият коментар