ПОКАНА ЗА ОТКРИВАНЕТО НА „БГ ПРЕС ФОТО 2020“

Уважаеми участници, колеги и приятели на фотографията, От името на фондация „БГ ПРЕС ФОТО“ ви каним на 26 май, от 11 часа в Нов български университет на откриването на изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2020 Светът през последната година е запечатан във фотографиите на над 100 автора, популярни имена в областта на фотожурналистиката, студенти по фотография, ученици, фотографи на свободна практика.
Организаторите на конкурса БГ Прес Фото избраха за домакин на своята изложба Нов български университет. Изложбата съдържа 63 пана с единични снимки и серии от България и чужбина от следните жанрове на репортажната фотография: политическа, социална фотография, природа и околна среда, култура, празници и традиции, спорт, войни, бедствия, аварии, коронавирус.
Изложбата БГ ПРЕС ФОТО се провежда от 2002 година и е най-продължителния и авторитетен български конкурс за репортажна фотография. Участието и наградите от конкурса са важна част от биографията на всеки фотограф. Журито на конкурса е международно, съставено от изявени фотожурналисти, журналисти и теоретици на фотографията.
Жури на БПФ2020 : Анна Цолова, тв журналист и преподавател в НБУ, Валентина Петрова, фотожурналист и видеограф за АП, Звездан Манчич, фотожурналист, председател на фондация ПРЕС ФОТО СЪРБИЯ и организатор на фестивала за фотография ВИЗУАЛИЗАТОР в Белград, Тамаш Сигети, фотожурналист, организатор на Унгарската национална изложба за репортажна фотография в Будапеща, Никола Лаутлиев, доц, д-р по “Изкуствознание“, Георги Личовски, фотожурналист, кореспондент на агенция ЕПА в Скопие, Богдан Кристел, фотожурналист от Румъния, кореспондент на агенция ЕПА в Букурещ и Дийн Кокс, американски фотожурналист, специализиран в отразяване на събития на Балканите и Източния блок, преподавател по фотожурналистика в Хонк Конг, постоянен член на международното жури.
Номинирани за награди: Анастас Търпанов, Благой Кирилов, Виктор Троянов, Владимир Иванов, Владимир Шоков, Весела Карабонева,Георги Стратиев, Георги Кожухаров, Георги Палейков, Даниел Йорданов, Денис Бучел, Денислав Стойчев, Златко Латев, Константин Зайков, Любомир Скумов, Надежда Чипева, Мартиниана Цветкова, Михаела Аройо, Мехмед Азиз, Огнян Стефанов, Ичо Динков, Петя Василева, Пенко Скумов, Росина Пенчева, Спасияна Сергиева, Севдалина Димитрова, Христо Русев и Александър Николов, Юлиан Тодоров.
На откриването са поканени 100-те участници в конкурса, номинираните за награди, журналисти, гости от партньорски организации и спонсори – Представители на ръководството, преподаватели и студенти от НБУ, представители на Уникредит Булбанк, ПЕТРОЛ АД, Българска агенция по експортно застраховане (БАЕЗ), ДЖУЛИАНИ, НИКОН, Фотосинтезис, екипът на фондация „БГ ПРЕС ФОТО“ и др.
Изложбата се реализира с помощта на УникредитБулбанк, БАЕЗ (Българска агенция за експортно застраховане), Петрол АД, Джулиани, Никон и Фотосинтезис. Прилагаме електронен вариант на изложбата в сайта на фондацията bgpressphoto.com, с условието да се спазват правилата за авторско право и при отпечатване в медия да се цитира името на автора! Очакваме ви!

Вашият коментар