Фондация „БГ Прес Фото“ е създадена през 2006 година. Целите на фондацията са подкрепа на българската фотожурналистика, популяризиране на високите стандарти в професията, обучение на професионалисти и любители, организиране на изложби и лекции, документиране на историята на българската фотожурналистика и съхранение на визуалната памет.

Гордост за фондацията е и осъществяването на семинар и четиридневен мастърклас на проф. Кенет Кобре. Преподавателят по мултимедийна журналистика в Държавния университет на Сан Франциско прекара една седмица в bpp2013София през август 2011. Той е и автор на най-популярния учебник по фотожурналистика в света.

Най-популярната дейност на фондация „БГ Прес Фото“ е ежегодният едноименен конкурс за българска репортажна фотография, документална фотография и визуална журналистика. Конкурсът тази година ще се проведе за 13-ти пореден път (7-ми път под егидата на Фондацията). Има два издадени каталога с фотографии от конкурсите до 2008-ма година. Нашите изложби, след традиционните откривания в София, са представяни и в Пловдив, Русе, Варна и в чужбина – Косово и няколко града на Македония. „БГ Прес Фото“ е единственият у нас конкурс изцяло за фотожурналистика и един от най-престижните и уважавани фотографски конкурси.

Последната инициатива на „БГ Прес Фото” е организирането и успешното провеждане на първия фотографски фестивал у нас – София Фото Фест. Събитието, протекло в средата на spf2013септември 2013, силно разтърси фотографските среди. Почитателите на фотографията, журналистиката и изкуството имаха възможността да се докоснат до фотографии на световноизвестни автори, сред които носители на наградите Пулицър, Уърлд Прес Фото, Leica Medal, Фондация Хаселблад и представяни от най-големите галерии и музеи в света. Това са Антонин Кратохвил, Едуард Кийтинг, Майкъл Акерман, Кен Шлез, Стивън Дюпон и други. В рамките на фестивала бяха показани 16 индивидуални и групови изложби в 7 галерии в столицата, както и редица лекции, слайдшоу прожекции и прегледи на портфолио.

Сред заниманията на фондацията са и изследователската и издателската дейност. Две книги от изследването върху българската фотожурналистика на Цветан Томчев „Големите фоторепортери на България” са публикувани през 2010 и 2012 година.

Дългосрочна инициатива на фондацията е създаването на Музей на фотографията.

Наши партньори през годините са били Еконт Експрес, Уникредит Булбанк, Виваком, Профайлд, Столична община – Дирекция „Култура”, посолството на САЩ в София, консулството на САЩ в Истанбул, Меди лукс ООД, Джулиани, Хюлет Пакард, МТел, Егмонт България, Ротари клуб София Център, Община Каварна, Чешки център и други.