spflogo

 

Проектът в първото си експериментално издание акцентира върху репортажната и документалната фотография. Основни събития на София Фото Фест са колективната изложба на фотографите Кен Шлез, Ед Кийтинг, Стивън Дюпон, Кен Лайт, Ариен Зварц, Майкъл Aкерман, Джефри Уолин, Джеръми Сютън Хиберт, Хай Занг, както и изложбата на чеха Антонин Кратохвил, курирани от Джейсън Ешкенази. Други изложби, заслужаващи специално внимание, са: Българска документална фотография –15 съвременни автори и изложбата от последното издание на биенале „Фодар”. “Разпиляната България” – събирани от битаците и антикварните магазини снимки от края на 19-ти и началото на 20-ти век, Концептуална фотография на тандема Велин Петков-Ивайло Стоянов, изложба “Софийски мотиви” на Гео Калев. От Белград гостува за пръв път в България изложба със сръбска фотожурналистика “Прес Фото Сърбия”. Гост на фестивала бе и организаторът на „Прс Фото Сърбия“ и председаел на белградския „Център за развитие на фотографията“ Звездан Манчич. Дом на културата Красно село ще приюти избрани творби от Асоциацията на професионалните сватбени фотографи (НАПСФВ). В рамките на фестивала ще се проведоха, тематични лекции и представяния на автори, слайдшоу прожекции и прегледи на портфолио.
Събитията от фестивала се състояха на няколко популярни места в централната част на столицата: галерия Vivacom Art Hall, Студио Уникредит Булбанк, галерия ул. “Париж” ¹1, арт център Фотосинтезис, American Corner, Дом на културата “Красно село”, Клуб на фоторепортера.
Фестивалът бе приет изключително положително от фотографската общност и обществените среди.

vivacomarthallСофия Фото Фест си поставя нелеката задача да се превърне в традиционна международна дестинация за гостуващи творци и изложби. Да даде шанс на нашата публика и на гостите на града ни да срещнат изкуство, което може да се види в големите музеи и галерии по света. Да участват безплатно в уъркшопи и семинари на най-добрите сред международните фотографски, редакторски, кураторски и научни кръгове. Да получават информация и да комуникират очи в очи с авторите на изложбите, признати творци, с качества, с награди и международна популярност. София Фото Фест дава възможност за изява на различни жанрове и течения във фотографията. На млади, талантливи и обещаващи
автори, които да застават с гордост до признатите във времето величия във фотографията.

Изказваме благодарност за съдействието при реализирането на проекта на Дирекция “Култура” на Столична община и на екипа на Кмета на София за подкрепата, разбирането и професионализма в нашата съвместна работа.
Изказваме най-сърдечна благодарност на колегата Джейсън Ешкенази, основен куратор на Бурса Фото Фест, без чието съдействие и помощ нямаше да имаме шанс да получим безценните гостуващи изложби на световни майстори.1235303_10151680531182709_1649902817_n
Изразяваме нашата благодарност на г-н Ричард Дамстра, аташе по културни и образователни въпроси в посолството на САЩ в София, на г-н Владимир Стаменович, първи съветник в посолството на Република Сърбия.
Специални благодарности за съдействието и помощта на г-ж Катерина Хуртаева, директор на Чешки център в София.
Изказваме нашата признателност за гостоприемството и прекрасните условия за работа и експониране на изложбите на нашия основен партньор Виваком Артхол. Благодарим на “Фотосинтезис” за професионализма, на Уникредит студио, на Арт галерия НДК, кафе-галерия „Клуб на фоторепортера“, на г-н Стефан Стефанов, директор на Дом на културата “Красно село”.
На Меди Лукс ООД за приятелството в решителен момент…

 

„София Фото Фест“ бе в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019-та година.

Каталог на изложбите от фестивала.
Страница на София фото фест.